Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

           Η Καστοριά υπήρξε ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η βυζαντινή τέχνη γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση από τον 10ο αι. μ.Χ και συνεχίστηκε στα μεταβυζαντινά χρόνια με την ανάδειξη μιας τοπικής καλλιτεχνικής σχολής. Οι καλλιτέχνες της «Σχολής της Καστοριάς» (1481-1510) παρήγαγαν μοναδικά ζωγραφικά έργα στα νότια Βαλκάνια.

Άποψη από τους σύγχρονους και ανακαινισμένους χώρους του μουσείου. © ΕΦΑ Καστοριάς

Η πλούσια συλλογή του Βυζαντινού Καστοριάς στεγάζεται σε ένα ενδιαφέρον κτίριο των αρχιτεκτόνων Δ. Μολφέση και Ι. Λεωνίδου που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, μέσα στο άλσος της Δεξαμενής και κοντά στο παλιό ιστορικό κέντρο. Το μουσείο πρωτολειτούργησε το 1989 σε μικρότερο τμήμα του κτιρίου, φιλοξενώντας μια προσωρινή έκθεση 35 εικόνων. Το 2016 άνοιξαν για το κοινό οι πύλες της νέας επανέκθεσης στο ριζικά ανακαινισμένο κτίριο. Η πρόσφατη ανακαίνιση κατέστησε το μουσείο έναν σύγχρονο, εμβληματικό χώρο πολιτισμού, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας παρουσιάζονται πολύτιμα κειμήλια της βυζαντινής τέχνης από την περιοχή της Καστοριάς. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μουσεία της χώρας, μαζί με της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Η κύρια όψη του μουσείου από την είσοδο.© ΕΦΑ Καστοριάς



Μοντερνισμός και παραδοσιακές υφές συμπράττουν στο κτίριο του μουσείου,
έργο των Μολφέση και Λεωνίδου. © ΕΦΑ Καστοριάς


Το μουσείο αναπτύσσεται σε τρεις αίθουσες γύρω από ένα όμορφο κεντρικό αίθριο. Οι θεματικές των αιθουσών είναι: «Η Βυζαντινή Καστοριά», «Η Μεταβυζαντινή Καστοριά» και «Τα καλλιτεχνικά μεταβυζαντινά εργαστήρια». Επίσης, στον προθάλαμο εκτίθενται ευρήματα από το Πρωτοχριστιανικό παρελθόν της περιοχής. Ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που συνόδεψε την πόλη την εξεταζόμενη περίοδο, να θαυμάσει εικόνες ανεκτίμητης αξίας που προέρχονται από ναούς της περιοχής, να γνωρίσει τις διαφορετικές καλλιτεχνικές σχολές και τους εκπροσώπους της καθεμιάς και να ενημερωθεί για την διάσωση και αποκατάσταση των μνημείων και των κινητών έργων.


Άποψη από την Αίθουσα 1: Βυζαντινή Καστοριά. © ΕΦΑ Καστοριάς


Άποψη από την Αίθουσα 2: Μεταβυζαντινή Καστοριά
 © ΕΦΑ Καστοριάς


Άποψη από την Αίθουσα 3: Η τέχνη, η θεραπεία και η ανάδειξή της στην Καστοριά.
© ΕΦΑ Καστοριάς

Εκτίθενται συνολικά 75 εικόνες κάθε είδους (λιτανείας, λατρευτικές, βημόθυρα), 4 αποτοιχισμένες τοιχογραφίες και 50 αντικείμενα μικροτεχνίας. Ακόμη, στους χώρους του μουσείου συστεγάζεται ένα σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης εικόνων και αποθήκες φύλαξης δεκάδων ακόμη εικόνων. Κατά την αποχώρηση μπορεί κάποιος να προμηθευτεί κάποιο βιβλίο ή αναμνηστικό στο πωλητήριο του μουσείου.


Πληροφορίες 

Τοποθεσία

1 χλμ. A από το κέντρο της πόλης, στο ψηλότερο σημείο, συνοικία Δεξαμενής

 

Επίσκεψη

1 - 2  ώρες με ξενάγηση, πληροφορίες στα αγγλικά

 

Ωράριο

Δευτέρα – Κυριακή 08:30 – 15:30

Τρίτη κλειστά

 

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό 4 €

Μαθητικό – Φοιτητικό – Πολυτέκνων – ΑΜΕΑ 2 €

 

Επικοινωνία

Πλατεία Δεξαμενής 52100 Καστοριά

Πληροφορίες 24670 26781 | 24670 24670

bmk.gr

info@bmk.gr

 

Βιβλιογραφία

Γ. Κακκαβάς, Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, ΤΑΠ, Αθήνα 1996

Ε. Τσιγαρίδας, Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, Υπουργείο Πολιτισμού – Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 2002

Α. Στρατή (επιμ.) - Α. Σκρέκα, Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς. Η επανέκθεση, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Καστοριά 2017


Παρουσιάση του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς σε ένα εντυπωσιακό κλιπ.
© ΕΦΑ Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται

Back to Top