Στιγμιότυπο από την τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού των Θεοφανείων στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας το έτος 1898. Στο μέσον ξεχωρίζει η μορφή του Μητροπολίτη Καστοριάς Φιλάρετου (1850-1933), που βρισκόταν στην κεφαλή της Μητρόπολης Καστορίας την περίοδο 1889-1899.
Τον περιστοιχίζουν οι δημογέροντες της Ελληνικής Κοινότητας Καστοριάς και 5-6 ιερείς, λίγο δύσκολο να αναγνωριστούν. Πιθανότατα στα δεξιά του όπως βλέπουμε, είναι ο ιατρός και πολιτικός Μενέλαος Μπατρίνος. Κάποιος από τους ιερείς στα αριστερά του, ίσως αυτός με το Ευαγγέλιο, είναι ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος, Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης επί Φιλάρετου. Ακόμη, ίσως να παρίστανται οι εφοροδημογέροντες Ν. Δράσκας, Ι. Καραμπίνας και Θεμ. Τζώτζας, οι σχολάρχες Αναστ. Πηχιών, Νικ. Ζωγράφου και Αθαν. Κοσμάς και οι ιατροί Δημ. Φεραίος, Αργ. Βούζας, Δουκ. Σαχίνης και Κυρ. Καραμπίνας.
Δεξιά διακρίνονται και 3-4 ημίγυμνοι άνδρες, προφανώς ήταν οι τολμηροί που βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Το πλήθος αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μυστακοφόρους άνδρες που φορούν όλοι τους το υποχρεωτικό φέσι και αρκετοί από αυτούς μακριά γούνινα παλτά, τους λεγόμενους τζουμπέδες, δείγμα του ψύχους που επικρατούσε. Οι προύχοντες φορούν δυτικότροπη ενδυμασία με παπούτσια, παντελόνι, σακάκι, πουκάμισο και κάποιοι παπιγιόν. Οι περισσότεροι όμως πρέπει να φορούν κάτω από τα πανωφόρια τους την παραδοσιακή ενδυμασία με αντερί, γιλέκο, φαρδιά υφασμάτινη ζώνη, τσαρούχια και κάλτσες, ενώ διακρίνεται στο μέσον και ένας φουστανελοφόρος. Άκρα δεξιά, στέκεται ένας οπλοφόρος με μια ζώνη φυσιγγίων περασμένη στο στήθος του.
Παρόλο που από το περιβάλλον βλέπουμε μονάχα ένα πλατάνι στο φόντο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σημείο λήψης της φωτογραφίας είναι η στροφή της νότιας παραλίας κάτω από τον μητροπολιτικό ναό, όπου ανέκαθεν πραγματοποιείται η τελετή αγιασμού των υδάτων στα Θεοφάνεια και ονομάζεται μέχρι σήμερα Σταυρός.
Η φωτογραφία προέρχεται από τη Συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Καστοριάς.
Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς
Καπετάν Λάζου 10, 52100 Καστοριά
24670 28603
Βοηθήματα
Ε. Κουτσιαύτης, Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς και Επίσκοποι Μητροπόλεως Καστοριάς 150 χρόνια (1850-2006), εκδ. Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Καστοριάς, Καστοριά 2006
Λ. Σιάνος, Καστοριανές εικόνες: Παλιά Καστοριά - Λαογραφία (2η έκδοση), Νομ. Αυτοδιοίκηση Καστοριάς - Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Αρμονία», Καστοριά 2006
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται