Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Η Καστοριά με μια ματιά: Πολιτισμός - Εκδηλώσεις (Φθινόπωρο)



Εμποροπανήγυρη Μαυροχωρίου (μέσα Σεπτεμβρίου)
Στο παραλίμνιο Μαυροχώρι διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου μια πολυήμερη εμποροπανήγυρη τοπικού χαρακτήρα. Η σύγχρονη διοργάνωση ξεκίνησε το 1950 στη θέση μιας παλιάς ονομαστής εμποροπανήγυρης των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει εδώ τις αγορές του, να γευτεί νόστιμα κρεατικά και να διασκεδάσει στο λούνα παρκ που στήνεται δίπλα στη λίμνη.

Μεγάλη Εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού (τέλη Σεπτεμβρίου)
Ετησίως, το κορυφαίο εμπορικό γεγονός στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η μεγάλη εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του δήμου την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Συνήθως, το πανηγύρι ξεκινά ημέρα Τετάρτη και λήγει Τρίτη, δηλαδή έχει διάρκεια 7 ημερών. Στη Χρούπιστα (παλαιότερη ονομασία της κωμόπολης)  γινόταν ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μια από τις σπουδαιότερες εμποροπανηγύρεις της Μακεδονίας, η οποία άγνωστο πότε ξεκίνησε. Τότε πωλούνταν ζώα, υφαντά, τάπητες, πολλά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, γλυκά, οικιακά σκεύη και εργαλεία. Αρχικά, οι πάγκοι των εμπόρων στήνονταν στον ανοιχτό χώρο του Κασλά, όπου βρίσκεται σήμερα το δημαρχείο και το πάρκο της κωμόπολης. Κατά τη δεκαετία του 1980 μεταφέρθηκαν στον χώρο του Κέντρου Υγείας και σε αυτή του 1990 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στην είσοδο του αστικού ιστού. Εκεί, ανοικοδομήθηκε και ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νεκταρίου, η δεύτερη ενορία του Άργους. 
          Μεταπολεμικά, το πανηγύρι άλλαξε μερικώς χαρακτήρα και προστέθηκαν εκατοντάδες πάγκοι  με ενδύματα και υποδήματα, δεκάδες υπαίθριες ταβέρνες με εκλεκτά ντόπια σουβλάκια και άλλα κρεατικά, καφετέριες, πάγκοι με ζαχαρώδη (χαλβάδες, λουκούμια, λουκουμάδες, καραμέλες) και ένα μεγάλο λούνα παρκ, όπου διασκεδάζουν μικροί και μεγάλοι. Τα τελευταία χρόνια, ο δήμος αναλαμβάνει την κατασκευή μεταλλικών στεγάστρων που φιλοξενούν τους πάγκους, ενώ οι έμποροι υπερβαίνουν τους 300. Αρκετές χιλιάδες επισκεπτών από όλη τη Δυτική Μακεδονία συρρέουν κάθε χρόνο σε μια από τις μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις της χώρας, εφάμιλλη του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική και του Αιγινίου στην Πιερία. Τελευταία, η φήμη του πανηγυριού απέκτησε διακρατικό χαρακτήρα, καθώς πολλοί είναι και οι επισκέπτες από τη γειτονική νότια Αλβανία.




Γιορτές τοπικών προϊόντων

Γιορτή μούστου στον Σταυροπόταμο (αρχές Σεπτεμβρίου)
Στο μικρό χωριό Σταυροπόταμος πραγματοποιείται κάθε έτος η ετήσια γιορτή μούστου στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο τοπικός μούστος παράγεται από τους ξηρικούς αμπελώνες στις πλαγιές γύρω από τη λίμνη και προσφέρεται στους επισκέπτες. Το γλέντι συνοδεύουν μακεδονίτικες ορχήστρες και ντόπια κρεατικά. 


Γιορτή πίτας στη Λάγκα (μέσα Σεπτεμβρίου)

Στις πλαγιές των Οντρίων και σε υψόμετρο 1000 μ. περίπου βρίσκεται η γραφική Λάγκα, όπου τα τελευταία 7 χρόνια διοργανώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου η γιορτή ηπειρώτικης πίτας, μέριμνα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει δωρεάν το κρασί και τις υπέροχες σπιτικές πίτες που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του χωριού με τυρί, σπανάκι, πράσο, λάχανο αρμιά, κολοκύθι και κρεατικά.  Η εκδήλωση συνοδεύεται με ηπειρώτικους παραδοσιακούς ήχους, χορό και ψητά.

Καστανογιορτή στο Καστανόφυτο (μέσα Οκτωβρίου)
Η δημοφιλής Καστανογιορτή διοργανώνεται από το 1986 στον ορεινό οικισμό Καστανόφυτο στις πλαγιές των Οντρίων στο όρος Βόιο. Πλήθος επισκεπτών ξεναγούνται στον χώρο του παλιού σχολείου και γεύονται τα μοναδικά βραστά ή ψητά κάστανα με συνοδεία κρασιού. Η εκδήλωση διαρκεί από το πρωί στον αυλόγυρο του σχολείου και συμμετέχουν σε αυτή παραδοσιακές ορχήστρες και συγκροτήματα. Ο Δήμος Άργους Ορεστικού έχει αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια την προετοιμασία της γιορτής.






Τοπικές εορτές - Πανηγύρια

Σεπτέμβριος
αρχές Σεπτεμβρίου - Αμμουδάρα, Ζούζουλη, Κρανιώνας, Μηλίτσα, Πολυκάρπη
8 - Γενέθλιο Θεοτόκου: Ι.Μ. Παναγίας Κλεισούρας, Καλοχώρι, Κομνηνάδες, Τοιχιό, Χιλιόδεντρο
20 - Αγίου Ευσταθίου: Μελάς
14 - Ύψωση Τιμίου Σταυρού: Κορομηλιά
Οκτώβριος 
20 - Αγία Ματρώνα: Μονόπυλο, Πολυάνεμος
26 - Αγίου Δημητρίου: Άνω Λιθιά, Ασπροκκλησιά, Αυγή, Καλή Βρύση, Κάτω Περιβόλι, Κλεισούρα, Κρανιώνας, Κωσταράζι, Μαυρόκαμπος, Μεσοποταμία, Μηλίτσα, Πτελέα
Νοέμβριος
8 - Ταξιαρχών: Ι.Μ. Ταξιαρχών Τσούκας, Άνω Νεστόριο 
9 - Αγίου Νεκταρίου: Άργος Ορεστικό, Βογασικό
11 - Αγίου Μηνά: Καστοριά, Μηλίτσα, Φωτεινή
12 - Αγίου Μάρκου εκ Κλεισούρας: Κλεισούρα
21 - Εισόδια Θεοτόκου: Βασιλειάδα



Εκδηλώσεις μνήμης

Εορτασμός Μακεδονικού Αγώνα (13 Οκτωβρίου)
Την 13η Οκτωβρίου 1904 σκοτώθηκε από τουρκικά πυρά ο Ανθυπολοχαγός Παύλος Μελάς στο χωριό Στάτιστα των Κορεστίων. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο χωριό Κάτω Μελάς, που περιλαμβάνουν δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Παύλου Μελά, ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιήγηση στο σπίτι που φονεύθηκε και κεράσματα.


Εκδηλώσεις μνήμης για τον Υποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη (30 Οκτωβρίου)
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο χωριό Βασιλειάδα προς τιμήν του πρώτου πεσόντα Έλληνα αεροπόρου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, του Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, που κατέπεσε με το αεροπλάνο του στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας Βασιλειάδας την 30η Οκτωβρίου 1940. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία στον επιβλητικό  ναό των Εισοδίων Θεοτόκου, τελείται δέηση, κατατίθενται στέφανα, γίνεται ομιλία και δεξίωση στο άγαλμα του πεσόντα ήρωα. Τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί στην πλατεία και δίπλα στο άγαλμα ένα πραγματικό αεροπλάνο - έκθεμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Υπολοχαγό Αλέξανδρο Διάκο (1 Νοεμβρίου)
Την 1η Νοεμβρίου 1940 σκοτώθηκε σε μάχη στο ύψωμα Τσούκα της Ζούζουλης ο Δωδεκανήσιος Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, ο πρώτος πεσόντας αξιωματικός του Εληνοϊταλικού Πολέμου. Κάθε χρόνο τελούνται εκδηλώσεις μνήμης στον οικισμό Ζούζουλη προς τιμήν του.

Εορτασμός απελευθέρωσης Καστοριάς και Άργους Ορεστικού (11 Νοεμβρίου)
Την 11η Νοεμβρίου 1912 απελευθερώθηκε η περιοχή της Καστοριάς από απόσπασμα του Ελληνικού Ιππικού υπό τον Επίλαρχο Ιωάννη Άρτη. Στην επέτειο της εορτής αυτής τελείται πανηγυρική δοξολογία και λιτανεία στο ναό του Αγίου Μηνά, του πολιούχου της πόλης, και κατόπιν μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου (Νότια Παραλία). Από το 2016 πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και παρέλαση και στο Άργος Ορεστικό, που απελευθερώθηκε την ίδια ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται

Back to Top