Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς

    Το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς βρίσκεται στη συνοικία Ντολτσό, στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης. Φιλοξενείται από το 1975 στο εντυπωσιακό διώροφο με μεσοπάτωμα αρχοντικό Νεράτζη – Αϊβάζη, ένα διατηρητέο κτίριο μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό του μπορεί ο επισκέπτης να  περιηγηθεί στους χώρους όπου ζούσε μια πλούσια, αρχοντική  καστοριανή οικογένεια.

Η κεντρική εξώθυρα του μουσείου στην οδό Καπετάν Λάζου.

    Το κτίριο ανήκει στον τύπο καστοριανών αρχοντικών με σχήμα κάτοψης Π, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αι. και κατοικούνταν από γενιά σε γενιά. Πολλά ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στοιχεία, όπως ηλιακοί, παγιάντες, παράθυρα με βιτρώ και σιδεριές, ζωγραφιστές μουσάντρες (εντοιχισμένες ντουλάπες) και τοιχογραφίες, σώζονται ακόμη. Το 1972 οι τελευταίοι ιδιοκτήτες έκαναν δωρεά στο Δήμο και το μουσείο που δημιουργήθηκε ήταν το πρώτο στην πόλη της Καστοριάς, το οποίο έκτοτε λειτουργεί υπό την μέριμνα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία».


Το κιόσκι στην κεντρική σάλα του αρχοντικού με τα περιμετρικά παράθυρα με βιτρώ φεγγίτες, όπου οι οικοδεσπότες περνούσαν τις εορτές με πολυμελή συντροφιά.


    Σε κάθε χώρο της κατοικίας υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα του νοικοκυριού και της καθημερινότητας, παλιές φωτογραφίες και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Στο κατώι (ισόγειο) υπάρχει η χαμηλή εξώθυρα που οδηγεί σε μια εσωτερική πλακόστρωτη αυλή, όπου περιμετρικά διατάσσονται οι βοηθητικοί χώροι, όπως το κελάρι τροφίμων και κρασιών, οι αποθήκες ξύλων και σκευών, ενώ στην πίσω αυλή (αβγατή), που στο παρελθόν ήταν παραλίμνια, βλέπει κανείς το χαγιάτι (μαγειρείο), ένα πηγάδι και ένα παραδοσιακό καστοριανό καράβι (βάρκα). Στο μεσοπάτωμα βρίσκεται ένας χειμερινός οντάς και το εργαστήριο γουναρικής με παραδοσιακά εργαλεία. Στον όροφο θα θαυμάσει κάποιος τους χειμερινούς και θερινούς οντάδες, την καλή κάμαρα με το πατάρι της και τον αργαλειό, το λιακωτό, δηλαδή τον στεγασμένο προσήλιο εξώστη και το λουτρό. Αναμφισβήτητα, ο εντυπωσιακότερος χώρος είναι το κιόσκι με τον δοξάτο, όπου συγκεντρώνονταν τα μέλη της οικογένειας, οι συγγενείς και φίλοι σε γιορτινές περιστάσεις.

Η καλή κάμαρα με ζωγραφικές παραστάσεις στους τοίχους.

 

Το παραδοσιακό εργαστήριο γουναρικής στο μεσοπάτωμα, όπου εκτίθενται μια παλιά ποδοκίνητη ραπτομηχανή και διάφορα εργαλεία πάνω στο τεζιάκι (πάγκο).


Πληροφορίες 

Τοποθεσία

1,7 χλμ. ΝA από το κέντρο της πόλης, κοντά στη Νότια Παραλία, συνοικία Ντολτσό


 Χρόνος επίσκεψης

1 – 1,5 ώρες με ξενάγηση

 

Ωράριο

Δευτέρα – Σάββατο 10:00 – 17:00

Κυριακή 11:00 – 17:00

 

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό 2 €

Μαθητικό – Φοιτητικό – Πολυτέκνων – ΑΜΕΑ 1 €

 

Επικοινωνία

Καπ. Λάζου 10 52100 Καστοριά

Πληροφορίες 24670 28603

 

Βιβλιογραφία

Α. Σαχίνης, Το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη, Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς : Λαογραφική και τεχνική μελέτη, Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Καστοριάς «Αρμονία», Καστοριά 1977


Η πίσω εξώθυρα της αυλής. άνωθεν δύο ξύλινες παγιάντες στηρίζουν
τον μικρό ηλιακό εξώστη.

 

Ξενάγηση στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου Καστοριάς. © Πολιτιστικό Ημερολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται

Back to Top