Πλύσιμο ρούχων στην παραλία των Πετσιών.
Καστοριανές γυναίκες με καθημερινή ενδυμασία πλένουν ρούχα και κιλίμια στη βραχώδη ακτή της Νότια Παραλίας μετά το Ντολτσό και την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, όπου βρίσκεται η μικρή γειτονιά Πετσιά. Στη φωτογραφία εντοπίζονται και μερικά πέτρινα «γιοφύρια», δηλαδή μικρές ιδιωτικές αποβάθρες που εξυπηρετούσαν την πρόσβαση στις βάρκες. Επίσης, ξεχωρίζει ανάμεσα στα λευκάδια το αρχοντικό Νεράτζη - Αϊβάζη, δηλαδή το σημερινό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.
Τα Πετσιά καλύπτουν μια μακρόστενη παραλίμνια λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, πάνω από τον δρόμο που οδηγεί στη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας. Το όνομα πάρθηκε από τα απλωμένα δέρματα (πετσιά) που στέγνωναν στον ήλιο, καθώς στην θέση αυτή υπήρχαν παλαιότερα μονάδες βυρσοδεψείας. Αν και πολλές οικίες της γειτονιάς υπήρχαν ήδη από το Μεσοπόλεμο, αυτή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης μόλις το 1983. Στη θέση της ακρολιμνιάς σήμερα υπάρχει η επονομαζόμενη «πλαζ», όπου παλαιότερα κολυμπούσαν οι Καστοριανοί, όπως και εγκαταστάσεις για υδάτινο αθλητισμό.
Η φωτογραφία προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Θρασύβουλου Παπαστρατή και μπορεί να χρονολογηθεί με σχετική ασφάλεια στη δεκαετία του 1930, καθώς η στάθμη της λίμνης έχει ήδη υποτιμηθεί τεχνητά και έχει αποκαλυφθεί το αδιαμόρφωτο ακόμη νότιο παραλίμνιο μέτωπο. Επίσης, ψηλά στη θέση της σημερινής πλατείας Ομονοίας ξεχωρίζει ακόμη το μεγάλο εβραϊκό κτίριο του Τσίνο Αλμπάλα που στέγαζε προπολεμικά τα δικαστήρια της πόλης. Το κτίριο αυτό καταστράφηκε από εμπρησμό στην διάρκεια της Κατοχής, την 4η Νοεμβρίου 1943 από άνδρες του ΕΛΑΣ.
Βοηθήματα
Ρ. Αλβανός, Κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές συμπεριφορές στην περιοχή της Καστοριάς (1922-1949), ανέκδοτη διδακτορική διατριβή, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Θεσ/νίκη, 2005
Λ. Αλεξίου - Β. Κωστόπουλος, Η πολεοδομική εξέλιξη της Καστοριάς, ανέκδοτη ερευνητική διπλωματική εργασία, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, Θεσ/νίκη 2010
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται