Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Παλιός τουριστικός χάρτης της Καστοριάς

Τουριστικός χάρτης πόλης της Καστοριάς.
Αποτελεί έναν από τους παλαιότερους (αν όχι τον παλαιότερο) χάρτη που απευθύνεται στους τουρίστες της βορειοελλαδικής πόλης, με χρονολογία έκδοσης το έτος 1967. Ο χάρτης είναι στην αγγλική γλώσσα, διαθέτει απλό κάνναβο και έχει γραφικές κλίμακες σε μέτρα και γιάρδες. Έχει σήμερα κειμηλιακή αξία καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης του τουρισμού στην Καστοριά. Επίσης, μέσα από τον χάρτη μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά στοιχεία για την τοπογραφία της Καστοριάς στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στοιχεία που αντλούμε κυρίως από παλιές φωτογραφίες βλέπουμε τώρα και σε χάρτη. 



Αρχικά, όσον αφορά τη ρυμοτομία και τη χάραξη των οδών διαπιστώνουμε πως μικρές διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Εντοπίζουμε αλλαγές στον χώρο του παλιού γηπέδου ποδοσφαίρου και σημερινού Πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας. Η κεντρική παραλίμνια Λεωφ. Κύκνων φυσικά δεν έχει διανοιχθεί ακόμη (δεκ. 1990) και το δημοτικό πάρκινγκ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη. Επίσης, βλέπουμε αλλαγές σε δρόμους της περιοχής: οι οδοί 3ης Σεπτεμβρίου (ανηφόρα προς πλ. Δαβάκη) και οι πεζόδρομοι Πτολεμαίων και Αρχιμήδους δεν έχουν διανοιχθεί ακόμη και το στενό της Φιλ. Εταιρείας επρόκειτο να συνεχίσει προς την Καλλιθέα (δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ). Στο Απόζαρι δεν υπάρχουν οι οδοί Πτολεμαιων, Αλκέτα και Ηφαιστίωνος. Στη Νότια Παραλία διαφορές υπάρχουν στην οδό Παπαρέσκα, στην Ρήγα Φεραίου στο Ντολτσό και πολλές μικροαλλαγές στα στενά σοκάκια. Κεντρικό ρόλο είχαν από τότε οι πλατείες Μακεδονομάχων, Δαβάκη, Ομονοίας και Εμμανουήλ (Ντολτσό). Τρεις οδοί αναφέρονται ως «Λεωφόροι» λόγω της κίνησης και του πλάτους τους: Νίκης, Αγ. Αθανασίου και Μεγ. Αλεξάνδρου.
Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο του χάρτη είναι τα διάφορα τοπόσημα που αντανακλούν την εικόνα της πόλης σε εκείνη την εποχή. Ξεκινώντας από την κάτω αγορά διακρίνουμε ότι στη θέση του Δημαρχείου υπάρχει η δημοτική αγορά (δεκ. 1950) στο ισόγειο του ίδιου κτηρίου. Ο σταθμός των ΚΤΕΛ βρισκόταν ακριβώς στη διασταύρωση της οδού Γράμμου (σημερα φανάρι). Επίσης, σημειώνεται το ξενοδοχείο Ακρόπολις (δεκ. 1950) που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας, ο τηλεφωνικός σταθμός στην οδό 11ης Νοεμβρίου και ένας κατεστραμμένος πύργος δίπλα στον μενδρεσέ.

Ανερχόμενοι στο Τσαρσί, διακρίνουμε τον ΟΤΕ στη οδό Αγ. Αθανασίου και λίγο ψηλότερα την παλιά Λέσχη Αξιωματικών (η νέα ανεγέρθηκε το 1970). Το αστυνομικό τμήμα στεγαζόταν σε οικία της οδού Μητροπόλεως, κοντά στο σημερινό ΙΚΑ, και απέναντί του το ταχυδρομείο. Λίγο πιο πάνω το ξενοδοχείο Παλλάδιο (δεκ. 1930) και στα πέριξ δύο κινηματογράφοι (Ολύμπιον και Παλλάς). Επίσης σημειώνεται η θέση του ξενοδοχείου Ξενία (δεκ. 1950) αλλά όχι της Λέσχης Αξιωματικών (δεκ. 1970) και του Βυζαντινού Μουσείου (δεκ. 1980) που δεν υπάρχουν ακόμη. Στην περιοχή της Κουμπελίδικης υπάρχει ακόμη το παλιό Γυμνάσιο, καθώς κατεδαφίστηκε το 1971, ενώ το νέο απουσιάζει. Στην πλατεία Ομονοίας υπάρχει το δημαρχείο της πόλης και ο κινηματογράφος REX. Στην περιοχή της Μητρόπολης σημειώνονται το νέο σημερινό επισκοπείο (δεκ. 1950) και το 1ο Δημοτικό Σχολείο (δεκ. 1920). 

Στο Ντολτσό (η συνοικία αντί για Καρύδη αναφέρεται λανθασμένα ως Καρυάδη) διακρίνονται τα σημαντικά αρχοντικά Μπασάρα, Νατζή και Εμμανουήλ ως σημεία ενδιαφέροντος, μαζί με μερικές εκκλησίες. Γενικά, στον χάρτη αναφέρονται ονομαστικά 20 μονάχα από τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της πόλης, ενώ αρκετές ακόμη σημειώνονται χωρίς όνομα. Στην περιοχή της Ελεούσας διακρίνουμε το τεράστιο κτίριο του Ορφανοτροφείου (σήμερα 3ο Γυμνάσιο), το νέο 2ο Δημοτικό Σχολείο (δεκ. 1950) και το παλιό νοσοκομείο (δεκ. 1930 - το νέο λειτούργησε τη δεκ. του 1970). Τέλος, στη συνοικία Απόζαρι εντοπίζουμε τη Νομαρχία Καστοριάς σε ιδιωτικό κτίσμα δίπλα στο κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου (δεκ. 1930). Επίσης, σημειώνονται τα μεγάλα αρχοντικά του Τσιατσαπά και Σαπουντζή, ενώ ο Ναυτικός Όμιλος δεν υπάρχει ακόμη.

Ο χάρτης καταλαμβάνει μια σελίδα διαστάσεων 14 x 19,5 εκ. και περιλαμβάνεται στον περίφημο αγγλικό τουριστικό οδηγό για την Ελλάδα: St. Rossiter, The Blue Guides, pub. Ernest Benn Limited, London, 1967


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται