Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Το νεόδμητο δημαρχείο του Άργους Ορεστικού

Το νεόδμητο δημαρχείο του Άργους Ορεστικού.


Το κτίριο του δημαρχείου ανεγέρθηκε το έτος 1962 επί θητείας του Θεμιστοκλή Παπαγεωργίου, του μακροβιότερου δημάρχου της κωμόπολης. Κτίστηκε σε κενό οικόπεδο της συνοικίας Κασλά, που προήλθε μετά τη χάραξη του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης το 1950, αντικαθιστώντας ένα μισθωμένο ιδιωτικό κτίσμα στην κεντρική πλατεία. Μπροστά του διέρχεται η κεντρική οδός Διοικητηρίου, τμήμα της οποίας μετατράπηκε σε πεζόδρομο κατά τη δεκαετία του 2000.

Η γειτονιά του Κασλά βρισκόταν στο ΝΑ άκρο της κωμόπολης, απ' όπου ξεκινούσαν οι δρόμοι για Κοζάνη και Αμμουδάρα. Περιλάμβανε το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου διοργανώνονταν σε παλαιότερες εποχές η ετήσια εμποροπανήγυρη, το κτίριο του γυμνασίου και αραιοκατοικημένες ζώνες με κατοικίες. Στο κέντρο του Κασλά υπήρχε μια κυκλική βρύση που ύδρευε προπολεμικά ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Η ονομασία Κασλάς, που σπάνια χρησιμοποιείται σήμερα, προέρχεται από τη λέξη kışla (τουρκ. στρατώνας), λόγω της γειτνίασης με το οθωμανικό στρατόπεδο που είχε δημιουργηθεί στα τέλη του 19ου και αποδόθηκε στον ελληνικό στρατό μετά την απελευθέρωση.

Το διώροφο δημαρχείο, που βρίσκεται σε χρήση μέχρι σήμερα, κτίστηκε σε ένα αρχιτεκτονικό στυλ που επικράτησε μεταπολεμικά στην περιοχή της Καστοριάς, το λεγόμενο μακεδονίτικο νεοπαραδοσιακό. Έτσι, το ισόγειο επενδύθηκε ώστε να μοιάζει με λιθοδομή, ενώ στον όροφο υπάρχουν εξοχές που παραπέμπουν σε σαχνισιά με φουρούσια σκυροδέματος. Στην κεντρική είσοδο δημιουργήθηκε ένα προστώο και πάνω ένας εξώστης που θυμίζει τους παραδοσιακούς ηλιακούς. Το κτίσμα έχει σχήμα Γ και έχει συνολικό εμβαδόν ορόφων πάνω από 900 τ.μ. Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης που υπηρετούσε στην ΤΥΔΚ Αττικής.

Η φωτογραφία χρονολογείται περί το 1970, όταν εκδόθηκε και ο Τουριστικός οδηγός της Νομαρχίας Καστοριάς, που μεταξύ άλλων προέβαλε τα νεόδμητα δημόσια κτίρια.





Βοηθήματα 

Λ. Παπαϊωάννου, Άργος πόλη Ορεστίδας, ΜΣ «Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού, Άργος Ορεστικό, 1996

Β. Κωστόπουλος, «Η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική του μεσοπολεμικού Άργους Ορεστικού», ανέκδοτη ανακοίνωση σε ημερίδα των εκδηλώσεων «100 χρόνια ιστορικές περιηγήσεις. 1912 Χρούπιστα - 2012 Άργος Ορεστικό», Άργος Ορεστικό 8 Δεκεμβρίου 2012, Δήμος Ορεστίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται

Back to Top